18 Kasım 2006

Samba de Janeiro

Evet efendim, sinirim biraz geçti. Söz verdiğim gibi bambaşka mevzular üzerine atıp tutmaya devam edebilirim. Bugün bahsedeceğim konunun da çıkış noktası futbol. Brezilyalı futbolculara nedense paso sambacı deriz. Kütüğü Arjantin'de olanlara bir kısım insanlar Tangocu sıfatını yapıştırmaya çalışsa da asla bir Sambacı etiketi kadar yagın olmadı olamadı.

Niye Sambacı? Adam boş zamanlarında paso samba mı yapıyor? Bazı Brezilyalılar gol sonrası samba yaparak kutlasa da -ki bunun arkasında medyanın yapıştırdığı Sambacı sıfatının büyük etkisi var bence- adam herşeyden öte futbolcu. Şimdi futbol basınının gözdesi titrek Arda Corinthians'a transfer olsa Brezilya basını ondan zeybek, halaycı, çiftetellici gibi sıfatlarla mı bahsedecek?

Zaten samba olayı acaip bir şey. Herşeyden önce kendine ait mektebi var. Yılın belli dönemi gelip çattığında ana haber bültenlerine meze olan Rio Karnavalı'ndan biliyorum, "Kaballera Samba Okulu'nun öğrencileri bu sene de döktürdü" gibisinden altyazı geçer. Nasıl oluyor Brezilya'da bilmiyorum, sanırım kadınlar altın günlerinde şu tarz diyaloglar kurmakta:

- Ee Adrianacım, seninkiler ne yaptı anadolu lisesi sınavında?
- Vallahi oğlan torna tesfiye öğrensin diye meslek lisesine gidecek. Bizim Carlos ona sanayide iş bakıyor. Senin kız ne yaptı?
- Ah sorma şekerim, İlk tercih Dragonella Samba Okulu, kafadan kazanır, 70 net çıkarmış.
- Maşallah, belliydi zaten kalçalarından, okur senin kız.


Köçekliğin de okulu mu olurmuş be arkadaş! Ne menem bir şeymiş samba böyle! Yarından tezi yok Erzurum Atabarı'nı Yaşatma Derneği kurup her sene hipodromda karnaval eşliğinde dadaşlarımızla gövde gösterisi yapmazsam bana da Tırt Fahrettin demesinler.

Ya da desinler lan, düşündüm de zor iş.

0 comments: