19 Mart 2012

Çağımızın Vebası: Plaza Kezbanlığı

İddialı bir başlık, farkındayım ama tanımın hakkını verebileceğimi umuyorum. Tümevarım metodunu devreye sokalım. Plazalar ve içinde çalışan plaza insanları hakkında net bir tanım yapmıyorum. Neticede plaza denen mekanlar işhanlarının evrimleşerek, birazcık da süslenmiş halidir. Kezbansa bildiğimiz kezban. Plaza kezbanlığı da aslında bildiğiniz kezbanın az buçuk evrim geçirerek, birazcık da allanıp pullanıp bize dayatılan yeni bir tür kezbanlıktır.

Beyaz yakalı kavramı bana çok ters. Bir kere bu tanımı kullanan insanlar sadece beyaz yakalılar. Asla çaycı Himmet Emmi'nin ya da CEO'nuzun ağzından bu tabiri duyamazsınız. Bir nevi self-avuntu. Üst tabakaya göre alttaki herkes (siz ve Himmet Emmi dahil) hepiniz amelesiniz. Öte yandan Himmet Emmi de hem size hem de CEO'ya paturon demekle yükümlü. CEO'ya azıcık daha şirin yaklaşmasının tek sebebi mayış+yol+SSK'nın kimin elinden çıktığıdır. Adamcağıza 200 TL'lik sodeksoyu roketleyin bakın nasıl size de ağam paşam çekecektir.

Konudan sapmayalım. Şimdi bu plaza insanlarının içinde bir güruh var ki evlerden uzak olsun. Bildiğiniz kezbanı alın, yıllara yayılacak bir zaman dilimi boyunca Sex and the City, Ally McBeal türevi amerikan rüyası barındıran dizilerle beynini yıkayın. Ortalama bir müzik bilgisi, az buçuk bir sinema kültürü ekleyin. Ama dozu kaçırmayın, sallantıda kalacak kadarı yeterli. Cebine ne öldürecek ne yüzünü güldürecek kadar da maddi gücü koyun. En önemlisi de bu orta karar bileşimi ayakta tutabilmesi için bol miktarda da özgüven pompalayın. İşte size plaza kezbanı!

Bu kişi kalite parfüm alır, ama aynı kokunun doldurmasını da atar bir kenara. Manuel vites desen ispanyol şair sanır ama trafikte makas ata ata ilerler, olası bir kaza halinde ise kesinlikle haklı taraftır. Form çayı ile sunta bisküvi yer, 15 günlük diyette verdiği kaloriyi 1 kavanoz nutellayı ekmeksiz götürerek telafi eder. 1.60'lık boyuyla 85 cm.lik çizme giyer. Onun sayesinde markafoninin, şehir fırsatının sahipleri şilede 4 dönüm araziye villa dikti. Yalnız ve güçlü kadın tribini dibine kadar yaşar ama beyninin yarısı zengin koca bulmaya çalışır. Tuttuğu takımın formasına sahiptir, 3 beden büyük olarak tabii ki de. Ahir ömrünün en zirve anlarını fotoğraf çekerek belgeler, sosyal medyadan üzerinize kusar. Üstlerine her daim bicir bicirdir, altında olan herkesi ezer geçer. Hasbelkader iş gezisi ya da tatil amaçlı yurtdışına çıkarsa o zaman mahvoldunuz. Ben bir hafta Almanya görenini görmüştüm de, kadının en son "Bebeğim, zihniyet farkı işte, bu tarz şeyleri Almanya'da göremezsin." demişti. Sanırsın 15 sene kesintisiz şansölyelik yaptı bana öküz.

Bu satırları okurken gözünüzde canlandı değil mi tipleme? Sanırım mecburi hizmet gibi her çalışma ortamına birkaç adet görevlendiriliyorlar. Bitmediler gitti.

3 comments:

melamin dedi ki...

valla kimse alınmasın ama bu anlatılan özelliklerin çoğunu genel olarak Türk kadınları için söyleyebiliriz malesef..

bozuk satıh dedi ki...

çoq iyi

KONULOJİ dedi ki...

Konuyla çok alakasız olacak ama sitemde tek soruluk bir anket paylaştım ana sayfada sağ tarafta hemen. Fikirlerinize önem veriyorum lütfen cevaplar mısınız? Siteme profil resmime tıklayıp ulaşabilirsiniz şimdiden teşekkür ederim ^_^